Bošnjani su bili srednjovjekovni narod etnos a ne regionalna odrednica by Bošnjo

Posted: August 29, 2010 in Srpske i Hrvatske pretenzije na BiH
Oznake:

Iako je upitno da li uopšte treba raspravljati o nečemu što je svakome ko to želi sve jasno, možda je ipak zbog „tvrdih“ glava, čiji broj nije /nažalost/ mali, potrebno iznijeti par „argumenata“ na ovoj temi. Dakle, jedan od glavnih izvora gdje se Bošnjani konstantno spominju jesu povelje bosanskih vladara, u kojima se JEDINO I ISKLJUČIVO spominju, ali mnogi zlonamjerno žele „dokazati“ (bezuspješno) da je to kao teritorijalna odrednica za tobože srbe ili hrvate koji su naselili Bosnu, i eto kao nešto im palo na pamet da se „prozovu“ Bošnjanima.
1—kao prvo može se postaviti logično pitanje
–kako to da hrvati pošto su se naselili u Dalmaciji koja je bila već etablirano ime, već dobro historijski poznato i prije doseljenja hrvata (ne prije 640.god.) nisu takođe „preuzeli“ ime teritorije koju su naselili, te se analogno tezi o bošnjanima kao teritorijalnoj odrednici PROZVALI DALMATINCIMA,a što bi bilo za očekivati s obzirom na etabliranost IMENA Dalmacija (jer su se dalmatincima nazivali i preostalo romansko/latinsko stanovnišrvo po gradovima) nego su SAČUVALI svoje ime hrvata, čak znači i u Dalmaciji, te nazvali kasnije i novostvorenu svoju državu Hrvatskom.
–Odnosno, kako to da taj dio hrvata koji se tobože doselio u Bosnu nije ISTO TAKO sačuvao ime hrvata (a koje se ama baš nigdje ne spominje u Bosni u relevantnim historijskim vrelima sve do 19.vijeka) nego valjda dobio „amneziju“, šta li, te zaboravili da su hrvati te se eto prozvali Bošnjanima po zemlji koju su naselili, pogotovo što ime Bosne i ne postoji u to vrijeme doseljenja hrvata, te je stoga više nelogično da u zemlji koja NIJE IMALA IMENA ti kao doseljeni hrvati ne sačuvaju svoje ime hrvata, a kojeg su sačuvali u zemlji etabliranog imena, u Dalmaciji
Jedini logičan odgovor bi i bio da se hrvati NISU NIKAD ni doselili u Bosnu, jer to područje je već odranije bilo naseljeno Slavenima (još od vremena Ostrogotdke države,100-150 godina prije doseljavanja hrvatskog plemena)

2-slično pitanje se može postaviti i na tezu o tome da su srbi naselili Bosnu; kako
to da su i oni eto nešto zaboravili da se zovu serbli, dok to npr. odmah tik u susjednoj Raškoj NISU zaboravili da su serbli, nego to ime SAČUVALI i održali. Nije Bosna bila stotinama/hiljadama kilometara daleko od Raške, nego baš obratno, područja koja su se naslanjala jedno na drugo, te je stoga više začudo kako da se ko biva isti narod srba u tim područjima jedno do drugoga, u jednom SAČUVA ime srbi a u drugom kao nešto „zaboravi“ da su srbi, te se eto prozovu Bošnjanima.
–osim toga, postoji i drugo pitanje, kako to da se srbli u Raškoj, po istoj toj iznesenoj tezi o Bošnjanima kao teritorijalnoj odrednici ne prozvaše RAŠANIMA, dakle po teritoriji koju su naselili pa bi i to bila teritorijlna odrednica za srble u Raškoj. Pošto historijska vrela NE POZNAJU Rašane, nego jedino srble u Raškoj, stoga bi bilo za očekivat jednako tako i spominjanje i srba u Bosni, Međutim historijska vrela NE POZNAJU srbe u Bosni , kao što se spominju srbli u Raškoj, nego su u Bosni JEDINO BOŠNJANI.
Jedini odgovor koji se nameće je da se serbli nikad i nisu doselili u Bosnu, već jedino i samo u rašku !!

A sada NEOBORIV DOKAZ da Bošnjani NISU teritorijalna odrednica, a to je Stepanova povelja iz 1324.g. u kojoj se kao BOŠNJANI svjedoci navode lokalna vlastela od USORE, SOLI, DONJIH KRAJA, I KONAČNO IZ HUMA ( OD RAME, NERETVE I HUMA). Pošto su sve ovo područja koja su bila nekad zasebna i NISU SPADALA U MATIČNU BOSNU, onda se u njoj spomenuta vlastela ne bi nazivala Bošnjanima, jer ako je to samo teritorijalna odrednica, Hum ili Donji kraji nisu nikad činili „jezgrenu Bosnu“ pa bi se Bošnjanin moglo odnositi eventualno samo na Vuka Šćitkovića kao bosanskog vojvodu ili Tepčiju Radosava, knezova Dabiše i Dragoša, a za ostale bi takođe bile upotrebljenje TERITORIJALNE ODREDNICE : usorani, soljani, donjokrajišnici, humljani (za Vuka Vučkovića i braću od Neretve,vojvodu Bogdana s braćom od Duvna, te kneza Ostoju Pribojevića od Rame.
A pošto to tako nije navedeno nego se za SVE NJIH NAVODI DA SU BOŠNJANI dakle i za one u Donjim Krajima, i za one u Zahumlju, i Podgorju, i Usori i Soli A NE SAMO ONE IZ BOSNE (uže) to je stoga sasvim jasno i očigledno da je BOŠNJANIN NARODNOSNA/ETNIČKA a NE. teritorijlna odrednica za spomenute svjedoke sa skoro cijelog područja današnje BiH.

i ALEKSANDAR SOLOVJEV vidi BOŠNJANE iz svih krajeva Bosne

da su svjedoci BOŠNJANI iz svih dijelova BOSNE potvrđuje i Mihajlo Dinić

slika

slika

slika

Advertisements

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava / Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava / Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava / Promijeni )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Odjava / Promijeni )

Povezivanje na %s